Dat is genieten
Top allemaal
De SGWB avondvierdaagse medailles
Misschien heeft u dit nieuwe bankje (zie foto) al ontdekt. Het staat in het bos bij Oud-Willaer en wel in het verlengde van de oude schietbaan. Het bankje is door de Avondvierdaagse geschonken aan Landgoed Scherpenzeel. Als dank voor het jaarlijkse openstellen van de paden van het Landgoed voor de wandelroutes van de Avondvierdaagse. 
 

 
 
Landgoed Scherpenzeel
Rondom het dorp Scherpenzeel liggen de landerijen van Landgoed Scherpenzeel. Dit landgoed is een oud familiebezit en bestaat uit landbouwgronden, bos- en natuurterreinen en landschapselementen. Op het landgoed bevinden zich ondermeer monumentale boerderijen met blauw-witte luiken, schaapskooien, een oude schietbaan en monumentale 18e eeuwse hekwerken. Weliswaar buiten de gemeentegrens, maar ook een deel van de oude spoorlijn Amersfoort Kesteren behoort tot de eigendommen van het Landgoed. 
 
Openstelling           
Al wandelend en fietsend kan men genieten van het prachtige afwisselende landschap. Om er voor te zorgen dat het landgoed voor dieren, planten en mensen een aangename plek blijft zijn openstellingregels opgesteld. Een aantal mensen lijkt het echter normaal te vinden dat er een mooie natuur is en dat je zomaar met de hond er op uit kunt. Maar niets is minder waar. De natuur dient beschermd te worden. Lees daarom eerst de openstellingsborden en houdt u vooral aan de gestelde regels. En ga er vanuit dat uw hond op zijn minst altijd aangelijnd moet zijn. Er zijn zelfs gebieden en wandelpaden waarop het verboden is om met een hond te komen. Dit geeft voor iedereen, maar bovenal voor de natuur, rust.  
 
Avondvierdaagse Scherpenzeel
Voor het organiseren van evenementen is altijd toestemming nodig van de landgoedbeheerder of gemeente. Eén van die organisaties die gebruik maakt van deze natuurterreinen is de Avondvierdaagse Scherpenzeel. Weliswaar is de avondvierdaagse twee jaar niet gehouden maar de organisatie kijkt altijd weer naar de toekomst. Er wordt al naar volgend jaar toegewerkt. En ook worden er opschoon-wandelingen georganiseerd. Als dank voor de medewerking van het Landgoed heeft de organisatie van de Avondvierdaagse Scherpenzeel onlangs een bank laten renoveren en gesponsord. Misschien heeft u deze bank al zien staan. Hij staat in het bos bij Oud-Willaer en wel in het verlengde van de oude schietbaan. Ga er eens zitten en geniet van het landschap. Maar laat geen vuil achter in de natuur.
 
Vrijwilligers Landgoed
Dat deze natuur er zo goed uit ziet komt niet geheel “zo maar uit de lucht vallen”. Er moet ook aan gewerkt worden. Landgoed Scherpenzeel kan terugvallen op een behoorlijke groep vrijwilligers die elke week ingezet wordt voor allerlei onderhoudswerkzaamheden. Snoeien, knotten en zagen behoren tot hun werkzaamheden. Dit wordt ingepland door Govert Bos, de boswachter van het Landgoed. Onlangs waren zij te vinden rondom en op de oude schietbaan. De poorten van de schietbaan zijn weer vrijgemaakt van voornamelijk woekering van bramen. En o.a. zijn  dode takken uit bomen langs de lanen gezaagd. Dit o.a. voor de veiligheid van de wandelaars.
 

Avondvierdaagse Scherpenzeel, Hoefbladlaan 3, 3925 RD Scherpenzeel
aangesloten bij:

Sticht Gooise Wandelsport Bond

Parelhoenstraat 46, 3815 AG Amersfoort

Opgericht 26 maart 1934

KvK 40476174